Webtilgængelighed

Webtilgængelighed på en hjemmeside betyder kort fortalt at hjemmesiden er gjort tilgængelig for alle – og især for dem som har en funktionsnedsættelse.  Den er blevet designet så brugere der har svært ved navigere på almindelig vis på en hjemmeside, vil kunne agerer med en hjemmeside og være i stand til at kunne bruge siden og dermed åbner man op for en bredere kundegruppe istedet for at miste dem som potentielle kunder.

I Danmark er mere end 550.000 af den danske befolkning udfordret på den digitale tilstedeværelse. Det er blandt andet brugere som har syns-, høre-, føle- udfordringer når det kommer til brugen af internettet og navigere i det. Eksempelvis så har en bruger med synsnedsættelse brug for hjælp til at kunne “se” hjemmesiden.  En døv skal have “hjælp” til at høre en video og en som har midlertidig stress er også udfordret. Disse brugere får stor gavn af at et webdesign som er designet til at være brugervenligt og hvor man har tænkt over disse udfordringer og inddraget dem i hjemmesiden. Hermed er en hjemmeside så gjort webtilgængelig.

Som forfatteren og webekspert Steve Krug siger så klart “det handler om at dine besøgende ikke skal tænke”, men at det skal være logisk for dem at bruge siden.

Hvorfor er webtilgængelighed vigtigt for min side?

Ved at gøre din side webtilgængelig bliver din hjemmeside tilgængelig for en meget bred målgruppe, og du får søgemaskinerne til at vægte din side blandt andre hjemmesider som er gjort brugervenlige, også over for dem som har en funktionsnedsættelse.

På den lovmæssig side så har det været en forpligtelse for alle offentlige virksomheder i Juni 2021 at opfylde alle kravene op webtilgængelighed. Disse krav står i loven vedr. webtilgængelighed WCAG. Loven bygger på et EU-direktiv som referer til den standard WCAG2.1, som er vedtaget hele verden over og som betyder Web Content Accesibility Guidelines.

Fra juni 2025 kommer dette også til at gælde for private virksomheder. Besøg Inklusio´s webside om webtilgængelighed for det private område.

Derfor er det en god ide at sætte det i værk allerede nu, så er du på forkant med lovgivningen.

Ikon i lilla der viser en speaker for at illustrerer opfattelse

Opfatte

Kan en skærmlæser oplæse billeder og tekst ?

Ikon billede der illustrerer navigation

Navigation

Kan menu og indhold tilgås via tastetur?

Audio

Kan videor ses med undertekster på?

Opbygning

Er siden opbygget korrekt så den kan tilgås af alle?

Få min hjælp til at komme i gang

Få min hjælp til at få en grundig og analyse af din hjemmeside for hvad du kan gøre for at forbedre siden, så den bliver webtilgængelig som mulig.